Blog > Komentarze do wpisu
Cytrynowe biscotti z pistacjami

Kolejna chrupiąca propozycja. Czytając przepis wydawało mi się, że to będzie petarda. Niestety, były po prostu dobre. W tym wypadku "tylko dobre", bo oczekiwania miałam znacznie większe. Według mnie za mało czuć w nich cytrynę, więc kolejnym razem na pewno oprócz startej skórki z cytryny dodam jeszcze łyżkę soku cytrynowego. Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki.

 


* 60 g masła, w temperaturze pokojowej

* 180 g drobnego cukru

* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

* 1 łyżka świeżo otartej skórki cytrynowej

* 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny

* 3 jajka

* 335 g mąki pszennej

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

* 150 g pistacji, z grubsza posiekanych

 

Masło i cukier utrzeć na puszystą, jasną masę. Dodać ekstrakt, skórkę i sok z cytryny i dalej ucierać. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Wmieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i orzechy. Przykryć, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.

Ciasto podzielić na dwie części. Z każdej uformować wałek o długości około 30 cm. Ułożyć na blaszce oprószonej mąką. Piec w temperaturze 175 stopni Celsjusza  przez 20 minut. Wyjąć, przestudzić przez 10 minut.

Po przestudzeniu pokroić je nożem z piłką na 1 cm kromeczki, na ukos. Ułożyć je na blaszce (poziomo) i podpiekać, aż wyschną i zrobią się chrupiące (odwracając w połowie pieczenia na drugą stronę), przez około 15 minut w temperaturze 175ºC.

poniedziałek, 28 listopada 2016, smalinska

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne