Blog > Komentarze do wpisu
Quiche ze szparagami i parmezanem czyli znów księżniczka Anna spadła z konia

Ewa Bem "Kolega Maj"

W kuchni majowo mi. Pisałam już nie raz, że uwielbiam maj za szparagi i rabarbar. A z roku na rok coraz bardziej doceniam sezonowość produktów i jakby odruchowo sięgam po nie wtedy, kiedy są najsmaczniejsze, bo najzwyczajniej w świecie właśnie przychodzi na nie pora.

Kuchnia zaserwowała więc przepyszny quiche z zielonymi szparagami, parmezanem i... niestety bez płatków migdałów, bo akurat do Lidla nie dowieźli. Bardzo kruchy spód, delikatna masa śmietanowo-jajeczno-serowa, no i przede wszystkim szparagi - mniam. Dobrze, że szparagi jeszcze są w lodówce, bo Pan Mąż z racji służbowych wojaży nie miał możliwości degustacji, pewnie w weekend szykuje się powtórka z rozrywki.

Przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku.

 


Spód :

* 250 g mąki pszennej

* 150 g zimnego masła

* szczypta soli

* 1 jajko (lub 1 łyżka lodowatej wody)

Nadzienie :

* 1 pęczek szparagów (średnich lub cienkich)

* 400 ml śmietanki kremówki 30%

* 4 żółtka

* 4 łyżki tartego parmezanu

* opcjonalnie ok. 60 g startego sera cheddar lub brie

* około 70 g płatków migdałów

* tarty parmezan

* opcjonalnie świeży tymianek

Formę na tartę (średnica 28 cm) posmarować masłem. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kosteczkę masło oraz sól. Rozcierać palcami masło z mąką lub zmiksować mikserem aż powstaną drobne okruchy ciasta, dodać jajko lub odrobinę lodowatej wody i miksować dalej lub ręką zacząć łączyć składniki w kulę. Im krócej będzie trwało zagniecenie ciasta tym lepiej. Gładką kulę z ciasta włożyć do lodówki na 30-60 minut.

Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 3 mm o średnicy większej niż średnica formy (odkroić zbędne ciasto w przypadku mniejszej formy). Ciasto przenieść do formy i wyłożyć nim dno oraz boki (starajmy się aby ciasto było w jednym kawałku). Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na około 15-30 minut.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni Celsjusza (góra i dół bez termoobiegu). Formę z ciastem (dno i boki) okryć folią aluminiową. Na dno położyć obciążenie, np. suchą fasolę (można ją wykorzystywać wielokrotnie), rozprowadzić ją równomiernie po całej powierzchni. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez około 13 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika.

Piekarnik nastawić na 150 stopni Celsjusza. W misce wymieszać trzepaczką lub rózgą śmietankę z żółtkami, startym parmezanem oraz jeśli używamy - startym serem cheddar lub brie pokrojonym w kosteczkę, doprawić solą i grubo zmielonym pieprzem.

Odłamać twarde, jasne końce szparagów. Zielone łodyżki opłukać i osuszyć, przekroić 2 lub 3 części. Ułożyć na spodzie tarty (jeśli wszystko się nie zmieści, wówczas można odłożyć najgrubsze końce).

Formę postawić na wysuniętej kratce nagrzanego piekarnika, delikatnie wlać masę śmietankową. Zamknąć piekarnik i piec przez około 35 minut lub do czasu aż masa zastygnie, ale przy dotknięciu palcem będzie miękka.

Posypać lekko zrumienionymi płatkami migdałowymi. Odczekać kilka minut przed pokrojeniem. Posypać tartym parmezanem i ewentualnie tymiankiem.

czwartek, 12 maja 2016, smalinska

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne