Blog > Komentarze do wpisu
Kluski ziemniaczano-serowe czyli co ja właściwie zrobiłam ?

Bo kopytka robi się z samych ziemniaków, kluski (pierogi) leniwe - bez dodatku ziemniaków, a jak się zmiesza ziemniaki i ser to co wychodzi ? Bardzo dobre kluski ziemniaczano-serowe wychodzą. Przepis znaleziony na Kwestii Smaku, wypróbowany już kilkukrotnie, na pewno jeszcze nie raz zagości na naszym stole.

 


Składniki na 4 porcje :

* 500 g ziemniaków

* 150 g sera białego

* 1 jajko

* 1 szklanka (150 g) mąki pszennej

* 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, od razu dokładnie potłuc na gładkie puree i ostudzić.

Po ostudzeniu ziemniaki dodatkowo przecisnąć przez praskę, ale nie jest to konieczne. Wyłożyć na stolnicę lekko podsypaną mąką, dodać ser przeciśnięty przez praskę lub rozgnieciony tłuczkiem, ewentualnie widelcem.

Dodać jajko, mąkę ziemniaczaną i zagnieść ciasto podsypując mąką pszenną (dając jej tyle ile się wgniecie - nie musi być cała szklanka). Im mniej mąki tym kluski będą bardziej miękkie.

Z ciasta formować wałeczki w razie potrzeby podsypując małą ilością mąki, pokroić na kluski.

Wrzucać je partiami na wrzącą osoloną wodę, a gdy wypłyną na powierzchnię, pogotować jeszcze przez kilka sekund, wyjmować na sito lub odławiać łyżką cedzakową. Układać na talerzach lub tackach.

Podawać z podsmażoną bułką tartą, gulaszem, roztopionym masłem - kto z czym chce, pasują do wielu rzeczy.



czwartek, 04 lutego 2016, smalinska

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne