Blog > Komentarze do wpisu
Tarta serowa z gruszką, serem pleśniowym i szpinakiem czyli gdzie jest dokładka ?

Wyśmienite danie na kolację. Oczywiście dla miłośników gruszki, orzechów i sera pleśniowego, a ja do takich należę. I co z tego, że w trakcie zakupów coś mi się pomyliło i zamiast szpinaku kupiłam bazylię ? Też pasowała. Tartę przygotowałam wczoraj na kolację, przetestowałam na znajomych i mężu. I dziś dowiedziałam się, że widmo braku dokładki sprawiło temu ostatniemu przykrość. Przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku.

 


Spód :

* 125 g mąki pszennej

* 125 g białego sera

* 75 g masła

* 1 małe jajko

* pół łyżeczki soli

 

Nadzienie :

* 100 g gęstej śmietany 18%

* sól morska i świeżo zmielony pieprz

* pół gruszki

* 150 g ulubionego sera pleśniowego (ja użyłam brie i sera z niebieską pleśnią)

* 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich

 

Do podania :

* szpinak sałatkowy (choć jak widać bazylia też będzie ok)

* sos balsamiczny - gotowy lub własny (2 łyżki miodu i 4 łyżki octu balsamicznego)


Na stolnicę przesiać mąkę, dodać ser, masło, sól i posiekać wszystko nożem na drobne kawałeczki (można też rozdrobnić składniki mikserem lub melakserem - jak na ciasto kruche). Dodać jajko i zagnieść ciasto łącząc składniki w jednolitą kulę. Włożyć do lodówki na około 1 godzinę lub na całą noc. Surowe ciasto można przechować w lodówce przez 1 - 2 dni.

Przygotować blaszkę do pieczenia o wymiarach około 20 x 30 cm lub tortownicę o średnicy około 27 cm, posmarować ją masłem. Rozwałkować ciasto najlepiej bezpośrednio na papierze do pieczenia, w razie potrzeby można podsypać mąką. Ciasto wraz z papierem przenieść do formy. Wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza (góra i dół bez termoobiegu). Wstawić blaszkę z ciastem i piec przez około 20 minut na jasno brązowy kolor (sprawdzić czy spód też jest zrumieniony na złoty kolor). Gdyby spód podczas pieczenia się podnosił, wystarczy ugnieść go widelcem. Wyjąć formę, nie wyłączać piekarnika. W trakcie pieczenia przygotować składniki nadzienia.

Na upieczony spód (może być gorący) wyłożyć śmietanę doprawioną solą i pieprzem. Położyć plasterki sera i półplasterki gruszki, posypać orzechami włoskimi i doprawić solą oraz pieprzem. Wstawić do piekarnika i piec przez około 13-14 minut aż ser się roztopi.

Posypać opłukanym szpinakiem i polać sosem balsamicznym (zagotować miód lub syrop klonowy z octem balsamicznym w małym rondelku lub garnuszku i pogotować chwilkę aż zgęstnieje).

 




niedziela, 25 października 2015, smalinska

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne