Blog > Komentarze do wpisu
Sernik waniliowy czyli reminiscencje górskiej wędrówki

Lubię góry. Idąc po szklaku często zrzędzę i marudzę, kiedy już brakuje mi sił. Zastanawiam się po co ja się w ogóle tak męczę, przecież mogłabym sobie teraz siedzieć  i czytać książkę, popijając herbatę i podjadając jakieś ciacho. A potem staję na górze i już wiem po co to wszystko. Znaczy się widoki widokami ale nie rzadko u celu mej wędrówki znajduje się schronisko. A w górskim schronisku zawsze można zjeść coś dobrego...

Ostatnio, zdobywając kolejny ze szczytów Korony Gór Polski, niestety nic na górze zjeść się nie dało. Dopiero po zejściu ze szlaku wylądowaliśmy w góralskiej karczmie, gdzie tuż obok odbywały się typowo góralskie chrzciny. Muzyka była, pyszne jedzenie też, grzaniec dla wybranych również. Ale sernika nie było.

 


Więc to taki "zaległy" sernik. I muszę przyznać, że rzeczywiście pyszny - opłacało się go piec ponad dwie godziny i czekać na niego całą długą noc. W oryginalnym przepisie podany był z truskawkowym sosem, ja dołożyłam do niego wiśniową konfiturę mojej Mamy. Przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku.

 


 

*  1 kg twarogu sernikowego (lub trzykrotnie zmielonego twarogu)

* 200 g cukru

* 3 łyżki mąki ziemniaczanej (lub pszennej lub budyniu waniliowego)

* 5 jajek

* 125 ml śmietanki 36%

* cukier z prawdziwą wanilią

* 250 ml gęstej śmietany 18%

* 3 łyżki drobnego cukru

* truskawki lub sos truskawkowy

 

Składniki wyjąć wcześniej z lodówki i ocieplić w temperaturze pokojowej.

Dno tortownicy z odpinaną obręczą o średnicy 21 - 22 cm (niestety nie mam takiej więc zrobiłam w tortownicy o średnicy 26 cm, dlatego sernik był niski) wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Boki tortownicy posmarować masłem.

Piekarnik nagrzać do 175 stopni Celsjusza (góra i dół bez termoobiegu).

Do misy miksera włożyć ser, cukier i mąkę. Miksować na średnich obrotach, aż masa będzie gładka i jednolita przez około 2 minuty, zeskrobując szpatułką masę z boków miski w razie konieczności. Dodawać po jednym jajku, miksując na średnich obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku. Dodać śmietankę, wanilię i zmiksować na średnich obrotach do połączenia się składników (około pół minuty).

Masę wylać do przygotowanej formy, wstawić do środkowej części piekarnika i piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni Celsjusza i piec przez kolejne 1,5 godziny, do czasu aż masa serowa się zetnie (środek może pozostać nieco luźniejszy).Sernik wyjąć z piekarnika i rozprowadzić na nim kwaśną śmietanę wymieszaną z cukrem. Wstawić z powrotem do piekarnika na kolejne 15 minut.

Gotowy sernik wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce, ostudzić. Gdy będzie całkowicie wystudzony, zdjąć obręcz i wstawić do lodówki na całą noc, bez przykrycia.

Przed podaniem udekorować truskawkami i podawać z sosem (przepis poniżej). Zamiast sosu można też zrobić polewę na serniku, w tym wypadku należy użyć dżemu truskawkowego np. gładkiego (należy go zagotować i polać po serniku). Gdy polewa zesztywnieje udekorować owocami.

Błyskawiczny sos truskawkowy: zmiksować garść truskawek z 3 łyżkami dżemu truskawkowego. Podgrzany w rondelku sos można też podawać do naleśników i lodów waniliowych. Sos można też zrobić z mrożonych truskawek, wówczas nie trzeba dodawać już dżemu tylko trochę cukru.

 

niedziela, 25 października 2015, smalinska
Tagi: ser biały

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne