Blog > Komentarze do wpisu
Makowiec czyli jak (nie)poczuć magii Świąt

W tym (a właściwie w zeszłym) roku Święta Bożego Narodzenia były... co najmniej dziwne. Do faktu, że sławetnej magii Świąt nie odczuwam już od dawna, swoje pięć groszy dołożyła pogoda. Wymarzona na Wielkanoc. Mi w sumie brak śniegu i temperatura na plusie nie przeszkadzały ale w kółko słyszałam narzekania, że co to za święta, gdzie ten śnieg i kto to w ogóle słyszał. Próbowałam (za pomocą pierniczenia i żywej choinki) jakoś wprowadzić świąteczny nastrój do naszych 38m2 ale z marnym skutkiem. Znaczy się pierniczki były ok, choinka też, tylko nastroju jakoś nie było.

 


Ale za to był makowiec. Przepis na ciasto zaczerpnęłam oczywiście z Moich Wypieków, niestety masa była z puszki (z powodu braku czasu). Już wiem, że kolejny makowiec będzie z tego samego przepisu, bo ciasto było dokładnie takie, jak lubię - nie za suche. Ale następnym razem masa makowa też będzie home made, bo te "kupne" nie dorastają jej do pięt.

A sposób zwinięcia makowcowej gwiazdy podpatrzyłam tutaj - klik. Nie wyszło niestety idealnie, bo nie miałam odpowiedniej formy, a ciasto pieczone bez niej po prostu ciut "rozeszło się" na boki.

 


Ciasto drożdżowe na 3 strucle (albo na jedną gwiazdę):

* 3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania

* 180 ml letniego mleka

* 150 g masła, roztopionego i przestudzonego

* 6 żółtek

* 45 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży suchych

* 6 łyżek cukru

* pół łyżeczki soli

* 1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego)

* ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej

Drożdże suche wymieszać z mąką pszenną (z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Z ciasta ukształtować kulę, przełożyć do większego naczynia, przykryć lnianym ręczniczkiem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość (od 1 do 1,5 godziny).

Ciasto podzielić na trzy części, każdą z nich rozwałkować na okrągłe placki o grubości ok 4-5 mm. Pól masy makowej rozsmarować na jednym placku, przykryć kolejnym, rozsmarować resztę masy i przykryć ostatnim plackiem. Następnie ciasto ponacinać dookoła, tak żeby powstały paski (musi być ich parzysta liczba), nie dochodząc do środka okręgu. Następnie wziąć do reki po jednym pasku i każdy z nich wywinąć na zewnątrz dwa razy, tworząc "sprężynkę". Tak samo postąpić z resztą pasków ciasta aż otrzymamy coś takiego :

 

 

Najlepiej byłoby "ograniczyć" gwiazdę dookoła (być może prodiż byłby ok ?) tak, aby ciasto rosło tylko w górę.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut, do złotego brązowego koloru. Ja, z racji tego, że nie lukrowałam mojej gwiazdy, to przed kilka minut przed końcem czasu pieczenia posmarowałam ją rozbełtanym jajkiem. 

wtorek, 14 stycznia 2014, smalinska

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne