Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto marchewkowe z imbirem czyli znów dietetycznie

Znów nadszedł ten moment w moim życiu, w którym postanowiłam się za siebie wziąć. Wiem, wiem - pewnie to już tysięczny raz. I na pewno nie ostatni. Taka karma.  Ale znam się nie od dziś i wiem, że bez ciacha to ja długo nie wytrzymam. W moje ręce wpadł przepis na zdrowe ciasto marchewkowe a miodzie, zaczerpnięty z bloga Zielona Patelka. Kusiło mnie widmo wilgotnego, aromatycznego ciasta. Po imbir specjalnie pojechałam do supersklepu i co ? No i efekt niestety ciut mnie rozczarował. Po pierwsze - imbiru jak na mój gust ciut za dużo jest, po drugie - mimo tego, że skróciłam czas pieczenia to ciasto i tak nie wyszło wilgotne, niestety. Wychodzi na to, że muszę poszukać innego przepisu na zdrowe, dietetyczne ciasto, albo podrasować ten.

 


* 2 bardzo duże marchewki

* 5 cm korzeń imbiru ( proponuję użyć znacznie mniej )

* 2 jajka

* 200 g mąki pełnoziarnistej

* 200 g orzechów włoskich

* 50 g wiórków kokosowych

* 50 g siemienia lnianego

* 6 łyżek miodu

* 80 ml oleju rzepakowego (zastąpiłam oliwą z oliwek)

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Marchewkę i imbir obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Orzechy rozdrobnić za pomocą blendera. Marchewkę, imbir, orzechy przełożyć do miski, dodać mąkę, miód, proszek do pieczenia, siemię lniane i wiórki kokosowe.

Jajka zmiksować do podwojenia objętości. Następnie powoli dolewać olej i dalej miksować. Masę przelać do miski z pozostałymi składnikami, dokładnie wymieszać.

Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (o średnicy 22 cm), piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza przez około 65 -75 minut (choć ja skróciłam czas pieczenia do ok. 50 minut).

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać nią ostudzone ciasto.



piątek, 20 września 2013, smalinska

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: WEGETARIANKA, *.ssp.dialog.net.pl
2013/09/20 19:13:50
Moim zdaniem to olej rzepakowy nadaje wilgotność. Nie zawsze oliwa z oliwek dobrze komponuje się z pozostałymi składnikami ciasta... :) Kwestia imbiru - to już chyba kwestia gustu, ja mogłabym mieć i 10 cm, hihih :P

Ja kiedyś piekłam marchewkowe... dobre 70 minut! Duże zależy od piekarnika :)
-
Gość: głodna pani, *.ssp.dialog.net.pl
2013/09/22 01:18:21
ja robiłam wedle zielonej patelki i mi wyszło super! było wilgotne i pyszne :)
-
2013/09/25 10:15:02
No to może następnym razem zrobię dokładnie tak, jak jest w przepisie, bez żadnych modyfikacji - wtedy będę miała jakieś porównanie. Dzięki Dziewczyny za sugestie :)
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne