Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto filo ze szpinakiem czyli wytrawna alternatywa

Ciasto filo kusiło mnie od dawna. Znałam je tylko w słodkiej odsłonie, choć sama jeszcze nie zmierzyłam się z baklawą. Pomyślałam, że to takie oczywiste i że trzeba zacząć od czegoś innego. Na blogu Dorotus znalazłam przepis na coś, co znałam jako grecką spanakopitę, czyli ciasto filo ze szpinakiem i fetą. Szpinak lubię, fetę też, więc wybór wydawał się jak najbardziej trafny. Ale... efekt końcowy jakoś mnie nie zachwycił. Nie żeby niedobre było, chyba po prostu spodziewałam się czegoś więcej. Za to jestem bogatsza w doświadczenia i już wiem, że praca z ciastem filo jest... zabawna.

 

 

* 1 opakowanie ciasto filo (ok. 12 arkuszy)

* 80 g masła

* 750 g mrożonego szpinaku (odmrożonego, odsączonego i posiekanego)

* 250 g sera feta, pokruszonego

* 250 g serka ricotta

* 1/4 szklanki (40 g) startego parmezanu (użyłam sera Dziugas)

* 6 szczypiorków, posiekanych

* 2 ząbki czosnku, zmiażdżonego

* 2 łyżki świeżo posiekanego koperku

* 1 łyżka świeżo posiekanych liści mięty

* 1 łyżka soku z cytryny

* 1 jajko, roztrzepane

 

Formę o średnicy 22 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Szpinak, sery, szczypiorek, czosnek, cytrynę, zioła i jajko wymieszać w garnku.

Ciasto filo, arkusz po arkuszu, smarować cienką warstwą masła (pędzelkiem) i układać w formie, tak by jego brzegi wystawały ponad tortownicę. Układać arkusze na zmianę, obracając formę o 90º przy wkładaniu kolejnej warstwy ciasta filo. Tak wyłożyć 8 arkuszy (odłożyć 4).

Tak przygotowaną formę wypełnić szpinakowo - serowym nadzieniem. Wszystkie rogi ciasta, które wykładaliśmy poza ranty formy, złożyć na ciasto, przykrywając nadzienie. 

 

 

Ostatnie 4 arkusze filo wysmarować masłem, jak powyżej. Złożyć ja po przekątnej i wyłożyć na górę ciasta, by je dobrze uszczelnić, wciskając wystające kawałki arkuszów między ciasto a boki formy (w tym celu delikatnie poluźniłam obręcz tortownicy).

Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut lub kiedy wierzch będzie lekko brązowy (z kolei gdyby zbyt szybko się brązowił należy przykryć folią aluminiową). Po wyjęciu z piekarnika odczekać 15 minut przed krojeniem.

Ps. Podobno na zimno smakuje lepiej. 

środa, 17 lipca 2013, smalinska

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne