Blog > Komentarze do wpisu
Faszerowana polędwica z sosem z czerwonych porzeczek czyli weekend urodzinowo-owocowy

Miniony weekend był uroczysty i pracowity. Junior w niedzielę skończył dwa lata więc nie mogło obyć się bez rodzinnego obiadu, który przeciągnął się do północy prawie (a sam Jubilat dzielnie walczył do 23ciej . A jak proszony obiad to wiadomo, że trzeba gości podjąć czymś  innym niż tradycyjny schabowy. I jakoś tak się złożyło, że motywem przewodnim stały się letnie owoce - były w daniu głównym, sałatce, no i oczywiście cieście. Ale wszystko po kolei. Na pierwszy ogień przepis na faszerowane polędwiczki z sosem z czerwonych porzeczek. Przepis znaleziony w lipcowym numerze miesięcznika "Sól i Pieprz". Cudne połączenie delikatnego mięsa z słodko-kwaśno-pikantnym owocowym sosem.


Porcja dla 4 osób :

* 600 g polędwicy wieprzowej

* 250 g pieczarek

* 1 kajzerka

* 2 szalotki

* 2 łyżki pokrojonej w kostkę szynki

* 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

* 100 ml mleka

* 500 g czerwonych porzeczek

* 2 łyżki soku z cytryny

* 100 g cukru

* 1 łyżka masła

* 2 łyżki oleju

* sól, pieprz, pieprz cayenne

 

Wieprzowinę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i naciąć wzdłuż aby powstała kieszonka.

Pieczarki oczyścić i pokroić w małe kawałki. Z bułki odkroić skórkę, miękisz pokroić w małą kostkę. Szalotki obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać po 1 łyżce oleju i masła, zeszklić szalotki. Dodać pieczarki, pokrojoną szynkę, dokładnie wymieszać. Dusić około 3 minut, doprawić solą i pieprzem. Dodać bułkę, natkę pietruszki i mleko, wymieszać, chwilę gotować.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni (z termoobiegiem - 180).

Polędwicę napełnić farszem i spiąć patykami do szaszłyków. Podsmażyć w brytfannie na dużym ogniu na 1 łyżce rozgrzanego oleju. Oprószyć solą i pieprzem. Piec około 30 minut. Po 15 minutach mięso obrócić.

Porzeczki umyć, oberwać z gałązek, zalać około 50 ml wody i dusić 20 minut. Kilka owoców odłożyć, resztę przetrzeć przez sito, wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Ponownie zagotować. Mięso wyjąć z brytfanny. Sos z pieczenia lekko rozcieńczyć wodą (nie rozcieńczałam) i wlać mus owocowy. Wymieszać, zagotować, doprawić pieprzem cayenne i włożyć odłożone owoce.

Polędwicę pokroić w dość grube plastry, polać sosem.


czwartek, 14 lipca 2011, smalinska

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne